Κύπρος και Επενδυτικά Ταμεία

Κύπρος και Επενδυτικά Ταμεία

Ενημερωτικό, Μάιος 2021

Ένας ελκυστικός προορισμός

Investment Funds Cyprus

Εκ των ων ουκ άνευ η ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία και ιδιαίτερα για Ελλαδίτες, αφού πέραν των γενικών πλεονεκτημάτων που περιγράφονται πιο κάτω, δύνανται, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Κύπρου Ελλάδος, να λαμβάνουν μερίσματα από Κυπριακή εταιρεία χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα και  εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί εξαίρεση από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) κάτι που καθιστά τα Κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία ιδανικά οχήματα για επενδύσεις σε Ελλαδικά ακίνητα. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το γεγονός ότι εξ ορισμού, τα Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν οντότητες με φυσική παρουσία και υπόσταση ικανοποιώντας πλήρως την σχετική απαίτηση των Ελληνικών Φορολογικών Αρχών για αλλοδαπές εταιρείες.

Η Κύπρος αποτελεί ιδανική επιλογή για την εγκαθίδρυση και τη διαχείριση Επενδυτικών Ταμείων (Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων [ΟΕΕ], Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Συλλογικές Αξίες [ΟΣΕΚΑ], Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων με Περιορισμένο Αριθμό Προσώπων [ΟΕΕΠΑΠ], Καταχωρισμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων [ΚΟΕΕ]). Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, ο κλάδος αυτός παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στο νησί, διόλου τυχαία.

 Από το 2014 η Κύπρος έχει θεσπίσει ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη σύσταση ΚΟΕΕ.  Επιπρόσθετα, παρέχει ένα από τα ευνοϊκότερα φορολογικά συστήματα,  διαθέτει έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες στον τομέα των επενδύσεων, ενώ το κόστος της σύστασης και διαχείρισής τους είναι άκρως ανταγωνιστικό. Επαγωγικά, μια πλειάδα λόγων καθιστούν την Κύπρο έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα δε για:

  • Διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων οι οποίοι αποζητούν χαμηλά διοικητικά και λειτουργικά έξοδα, που τους επιτρέπουν να βελτιστοποιούν το κόστος διαχείρισης των Ταμείων τους,
  • Επενδυτές οι οποίοι ψάχνουν ένα σύγχρονο και ευνοϊκό φορολογικό σύστημα συνεπικουρούμενο από ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία και διαχείριση των επενδύσεών τους,
  • Fundraisers που αποζητούν κεφάλαια και ευκαιρίες διανομής των Επενδυτικών τους Ταμείων.

Φορολογία Επενδυτικών Ταμείων

Αναντίλεκτα, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της Κύπρου, είναι το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα που διαθέτει και στο οποίο έχουν ενσωματωθεί πρόνοιες που καλύπτουν τα Επενδυτικά Ταμεία, τους Διαχειριστές τους, καθώς και τους Επενδυτές.  Αναλυτικά:

Φορολογία Επενδυτικών Ταμείων (Funds):

  • Χαμηλός εταιρικός φόρος της τάξης του 12.5% (δυνατότητα μείωσης σε 2.5% μέσω της λογιζόμενης έκπτωσης τόκου)
  • Απαλλαγή από τον φόρο κερδών που προέρχονται από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα και μερίδια Επενδυτικών Ταμείων.
  • Απαλλάσσονται από τον φόρο κέρδη που προέρχονται από την πώληση ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός Κύπρου.
  • Απαλλάσσονται από τον φόρο κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας.
  • 65 Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
  • Εξαιρούνται από το φόρο τα μερίσματα που λαμβάνονται. Ουσιαστικά, μόνο οι τόκοι που λαμβάνονται φορολογούνται στο 12.5%
  • Η διάθεση, εξαγορά, εξόφληση ή μεταβίβαση των μετοχών ενός Επενδυτικού Ταμείου εξαιρείται από την πληρωμή τέλους χαρτοσήμου.
  • Σύμφωνα με καθοδήγηση του Τμήματος Φορολογίας, οι υπηρεσίες διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένου καθορισμένων υποβοηθητικών διοικητικών υπηρεσιών και μάρκετινγκ) που παρέχονται σε συγκεκριμένα Επενδυτικά Ταμεία απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.
  • Κάθε επενδυτικό τμήμα ενός ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή φορολογική οντότητα, αν και δεν αποτελούν ξεχωριστές νομικές οντότητες.

 

Φορολογία Επενδυτών (Investors):

Ξένοι Επενδυτές:
  • Δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου στα μερίσματα.
  • Δεν φορολογείται η εξαργύρωση μεριδίων (units).
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί διανομής.
  • Επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή εταιρικές σχέσεις που έχουν συσταθεί βάσει του Νόμου περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και του Νόμου περί Συλλογικών Επενδύσεων (CIS), δεν θα θεωρούνται μόνιμες εγκαταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έτσι, το εισόδημα που θα κερδίζουν οι επενδυτές από αυτές τις επενδύσεις θα φορολογείται εξολοκλήρου στη χώρα διαμονής τους.

Κύπριοι Επενδυτές:

  • Παρακράτηση φόρου της τάξης του 17% αν ο επενδυτής είναι φυσικό πρόσωπο, το οποίο είναι φορολογούμενος πολίτης και κάτοικος Κύπρου. (Απαλλάσσονται οι επενδυτές οι οποίοι είναι κάτοικοι Κύπρου, αλλά δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι)
  • Δεν φορολογείται η εξαργύρωση μεριδίων (units).
  • Δεν γίνεται παρακράτηση φόρου στην περίπτωση που ο επενδυτής είναι εταιρεία.

Φορολογία Απόδημων Διαχειριστών Επενδυτικών Ταμείων (Expatriate Fund Managers):

  • Για μία περίοδο πέντε χρόνων, είναι δυνατή η απαλλαγή του 50% των ακαθάριστων απολαβών. Η περίοδος αυτή ξεκινά από την ημέρα που το φυσικό πρόσωπο εργοδοτήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο και ισχύει στην περίπτωση που οι απολαβές του εκάστοτε προσώπου ξεπερνούν τις €100 000.
  • Η μεταβλητή αμοιβή που λαμβάνουν τα ανώτερα στελέχη των διαχειριστών των ΟΕΕ, και η οποία συνιστά συμμετοχή στα κέρδη ενός ΟΕΕ, δύναται να φορολογείται με συντελεστή 8%, με ελάχιστο ποσό καταβλητέου φόρου της τάξης των €10 000 ετησίως (δεδομένου ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

investment funds

Γιατί να επιλέξει κανείς την Κύπρο;

Πέραν του ευνοϊκότατου υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου, με τη θέσπιση του περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) Νόμου του 2014, η Κύπρος εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται πλήρως με το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με στόχο τη διασφάλιση τόσο της διαφάνειας όσο και της προστασίας των επενδυτών. Η νομοθεσία αυτή, δίνει το δικαίωμα ελεύθερης παροχής υπηρεσιών για επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και για επενδύσεις μέσω της Κύπρου, τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων, όσο και στις περιφερειακές αγορές, ενώ συγχρόνως προσφέρει μια προνομιακή πρόσβαση σε αγορές υψηλής ανάπτυξης με τις οποίες η Κύπρος έχει δημιουργήσει επιχειρηματικούς δεσμούς.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ευελιξία που επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό (το 2018) της νομοθεσίας που διέπει τους ΟΕΕ με τον οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιλογή για σύσταση και λειτουργία Καταχωρισμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΚΟΕΕ), οι οποίοι δεν θα υπόκεινται σε απευθείας αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά θα εποπτεύονται διά μέσου του αδειοδοτημένου διαχειριστή τους.  Με αυτή τη μεταρρύθμιση, το θεσμικό πλαίσιο στην Κύπρο γίνεται ακόμη πιο ευέλικτο ενώ μειώνει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση και λειτουργία ενός Ταμείου.

Επιπροσθέτως, η ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, τα χαμηλά διοικητικά και λειτουργικά κόστη δημιουργίας και συντήρησης ενός Επενδυτικού Ταμείου, σε σχέση με άλλα επενδυτικά κέντρα, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το πολυπολιτισμικό περιβάλλον (με την Αγγλική γλώσσα ως την κύρια γλώσσα στο χώρο των επενδύσεων) είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα που κάνουν την Κύπρο μία ανταγωνιστική επιλογή.

Η γεωγραφική της θέση ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων (Αφρική, Ασία, Ευρώπη) την καθιστά ιδανικό προορισμό ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε. τόσο για την εγκαθίδρυση όσο και την μεταφορά Επενδυτικών Ταμείων.

Δεδομένης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) από την Ε.Ε., και έχοντας υπόψιν ότι το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο υιοθετεί το αγγλικό δίκαιο (common law), δεδομένης της σύμβασης προς αποφυγή διπλής φορολογίας και των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Κύπρος αποτελεί ένα αξιόπιστο και εναλλακτικό προορισμό για διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων που δραστηριοποιούνται στο Η.Β. και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ε.Ε.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον μία από τις 43 χώρες που έχει εισαχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες επεξεργασίας διασυνοριακών Επενδυτικών Ταμείων, με περισσότερα από 190 χιλιάδες Επενδυτικά Ταμεία.  Επομένως, Επενδυτικά Ταμεία εγγεγραμμένα στην Κύπρο μπορούν πλέον να επωφεληθούν αυτής της πλατφόρμας.

Το κείμενο έχει ετοιμαστεί και επιμεληθεί από τη σύμβουλο Προώθησης και Ανάπτυξης της εταιρείας μας, κα. Πηνελόπη Βασιλείου.

Απαλλαγή Ευθύνης

Το παρόν δεν αποτελεί φορολογική συμβουλή ή προτροπή για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ενέργειες.  Για φορολογικές συμβουλές που άπτονται του Ελληνικού φορολογικού συστήματος παρακαλούμε απευθυνθείτε σε Επαγγελματία Σύμβουλο στην Ελλάδα.